miércoles, 14 de febrero de 2018

´La Reserva´ recrea la història del poble ...




  • La festa està declarada d'Interès Turístic Local

Quesa ha celebrat aquest cap de setmana “La Reserva”, la festa més tradicional i volguda pels veïns, declarada d’Interès Turístic Local on es desplega un extens programa d’actes, sent el més popular i multitudinari “La Recreació de la Història de la Reserva”.

La representació atrau cada any a més visitants; motiu pel qual són necessàries dues sessions en la plaça de l’església. La iniciativa teatral, impulsada per Abel Bas, que dóna a conèixer la història i la procedència de la festa, arribava enguany a la seua sisena edició i es centra al paper del metge per atendre als malalts durant el segle XVII quan la pesta va arrasar la localitat. 60 persones, tots actors locals, posen en escena aquesta obra que està basada en dades històriques; la majoria dels noms són reals i han sigut estrets dels censos de l’època; així com les dates, referències i les costums socials.

A finals del segle XVII, sota el regnat de Carlos II, una terrible epidèmia de pesta negra arrasa la vila, deixant només amb vida a alguns membres de la família dels Garcia, interpretats als papers protagonistes per Mari Carmen Borrull i Aaron García. Una família que no va abandonar la població i que convidaren a altres de poblacions properes a viure en Quesa, procurant-li aliments i allotjament. Cinc anys després, el 14 de febrer de 1695 es recuperava la reserva, els vasos sagrats dipositats en Bicorp a l’espera de la repoblació.

Una obra que es converteix en el plat fort d’una programació que també inclou degustació de gastronomia, batucades; teatre infantil i, com no, el gran mercat de la Reserva ple de parades de productes artesans amb exhibició inclús d’oficis antics i estands inclús d’associacions i entitats locals. I encara quedaven per gaudir dels actes del diumenge que s’encetarien a les dotze amb la missa en honor a la festivitat.

Comentar per últim que enguany, la recreació de la Reserva ha homenatjat al mestre Manuel Fortea.